Hostme
Image default
Gezondheid

De voordelen van een saturatiemeter

De voordelen van een saturatiemeter

 

Je lichaam heeft natuurlijk zuurstof nodig. Niet alleen om onze longen te kunnen vullen, maar ook voor veel andere functionaliteiten in ons lichaam. Als we gaan kijken naar het aantal keren dat we per dag in- en ook uitademen, dan ligt dit aantal op 15.000 per dag. Een enorm aantal, vind je niet? Het belangrijke aan ademhalen is onder andere dat dit ervoor zorgt dat je lichaam en ook je bloed wordt voorzien van zuurstof. Zuurstof wat in ons bloed wordt opgenomen wordt ook wel saturatie genoemd. Dus wil je weten hoeveel zuurstof er in je bloed zit? Dan kun je dit eenvoudig zelf met een Saturatiemeter opmeten. 

 

Waarom een saturatiemeter gebruiken?

 

Vooral mensen die een aandoening hebben aan de longen of luchtwegen, vinden het belangrijk om te weten hoe hoog het zuurstofgehalte in het bloed is. Mocht het zijn dat het zuurstof te laag is, dan weten ze dat er iets niet helemaal in orde is. Door thuis een saturatiemeter te hebben, kun je bij bijvoorbeeld eventuele extra vermoeidheid de zuurstofwaarde in je bloed meten.

 

Hoe werkt een saturatiemeter?

 

De saturatiemeter werkt in principe ontzettend eenvoudig. Wat er namelijk gebeurt, is dat er een draadloze knijper op je vinger wordt gedaan. Deze knijper bevat enkele led lichtjes, waardoor bepaald kan worden hoeveel licht er door je vinger wordt doorgelaten. Op het moment dat er veel licht wordt doorgelaten, is dit een positief teken en is het zuurstofgehalte in het bloed goed. Heb je een saturatie van tussen de 95 en 99 procent, dan zit je helemaal goed. 

 

Hoe kun je het zuurstof in je bloed verhogen?

 

Blijkt dat je na de meting onder de 95 procent zit, dan is het belangrijk te kijken hoe je dit kunt verhogen. Eén van de dingen die je hieraan kunt doen, is door bijvoorbeeld wat meer te bewegen en er ook voor te zorgen dat je voldoende frisse lucht binnenkrijgt. Wil je nu zelf je zuurstofgehalte meten? Neem dan een kijkje op 5top voor de beste saturatiemeters.